Kitaplar


 

 


(Ortak kitap)
 



    https://www.facebook.com/ozmenu  https://twitter.com/unalozmen

 

Ünal Özmen

 
Herkesin kazandığı ihale: Ders kitapları ihalesi

Milli Eğitim Bakanlığı 2011-2012 öğretim yılında okutulacak ders kitaplarının ihalesini bugün yapıyor. AKP, iktidarının ilk yılında beş yıl kullanılacak kitaptan söz etmesine rağmen bu projeyi yaşama geçirmedi. Tek kullanımlık kitapta ısrar etti. Yine, geçtiğimiz yıl 300 milyon Tl. ödenerek alınan 182 milyon kitap çöpe atılıp aynı kitaplar tekrar alınacak.

2003’ten beri bu uygulamanın sakıncalarını anlatmaya çalışıyoruz:

1.    Kitapların uzun süre dayanacak şekilde hazırlanıp diğer ülkelerde olduğu gibi öğrencilere “ödünç” olarak verilip sonraki yıllarda da kullanılması, yılda 1 milyon 500 bin yetişkin çam ağacını kesilmekten kurtaracak,

2.    Ödünç kitap uygulamasına geçilmesiyle, sadece üzerinde işlem yapılan kitapların alınması yoluna gidileceği için yılda en az 200 milyon Tl. tasarruf edilecek,

3.    Öğrencilerde tasarruf ve çevreyi koruma bilinci gelişecek.

KAYBEDENİ OLMAYAN İHALE

Dahası var; İhale ile kitap alımı, aynı derse ait Talim ve Terbiye Kurulu onaylı onlarca kitaptan sadece birinin öğrenci ve öğretmenlerin önüne konup diğer kitapların seçenek dışı kalmasına neden oluyor. Bunun özeti şu: Talim Terbiye onaylı ve Tebliğler Dergisinde yayımlanmış ilköğretim 4. sınıfa yönelik özel yayınevine ait 11 matematik kitabı bulunuyor (Ayrıca Devletin de her derse yönelik bir kitabı var). Ancak devlet bu kitaplardan birini alıp öğrencilere dağıtacak, diğer 9 kitabın varlığından haberimiz bile olmayacak.

İşin garibi, ihalede bir yayınevinin kitabı alınacak ama bu kitaba ödenen paralar diğer dokuz kitabın sahibi yayınevleri tarafından paylaşılacak. Yani ihalede kaybeden yok, herkes kazanıyor. Sistemin işleyişini daha önce bu köşeden defalarca anlattım, bu nasıl olur diye merak edenleri, sayfamı tasarruflu kullanmak zorunda olduğum için arşivde aramaya yönlendirmek zorundayım.

BU ABDULKADİR YILMAZ O ABDULKADİR YILMAZ İSE

Yayınevleri hazırladıkları ders kitaplarını Talim ve Terbiye Kurulunun onayına sunar. Komisyonlarda incelenen taslak kitap, belli bir puanın (75) üzerinde değerlendirme notu aldıktan sonra Kurulun onayına sunulur. Kurul, Talim Terbiye Kurulu üyelerinden oluşan heyettir. Kitap hakkındaki nihai kararı bu kurul verir. Kurul üyelerinin özel yayınevleriyle yakınlık kurması hele hele ders kitabı yazması tuzun kokması anlamına gelir.

Konuyu uzatmadan soruma geçeyim:

Milli Eğitim Bakanlığının 2011-2012 öğretim yılında okutulacak ders kitapları listesinde yer alan ve özel yayınevlerinden birine ait olan 6. sınıf matematik ders kitaplarından birinin yazarı olarak bir Kurul üyesinin adına rastladım. Ad benzerliği olabilir, fakat Kurul üyesinin matematik kitabı inceleyen komisyonlardan sorumlu matematik branşından biri olması benim gibi kuşkucu kişilerin “tatmin” edilmesini gerekli kılıyor.   

Ders kitabı dediğimizde artık bir eğitim materyalinden söz etmiyoruz; söz konusu olan 300 milyon Liralık büyüklüğe sahip bir sektör. Doğal olarak her yayıncı devletin dağıttığı bu rantan pay almaya çalışıyor. MEB 2009 İç Denetim Raporu’nu hazırlayan müfettişlerin ders kitaplarının kabul sürecinde “Rüşvet başta olmak üzere çok çeşitli menfaat ilişkilerinin kurumda konuşulması”ndan söz etmesi bundandır.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’dan bir açıklama bekliyoruz. Çubukçu, bu Abdulkadir Yılmaz o Abdulkadir Yılmaz değil derse ancak “tatmin” oluruz.


  
3404 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın