Kitaplar


 

 


(Ortak kitap)
 



    https://www.facebook.com/ozmenu  https://twitter.com/unalozmen

 

Ünal Özmen

 
Dört kişiden biri kitap okuma alışkanlığına sahipmiş

Dört kişiden biri kitap okuma alışkanlığına sahipmiş

Doğan Hızlan’ın, Hayrinnüsa Gül’den naklettiği bilgiye göre Türkiye’de her dört kişiden biri kitap okuma alışkanlığına sahipmiş! Bayan Gül, Ordu’da düzenlenen Konuşan Kitap Şenliğinde her dört kişiden biri kitap okuyor demiyor, “kitap okuma alışkanlığına sahip” diyor. Hangi araştırmanın sonucu bilmiyorum ama oldukça yüksek bir rakam; doğruysa kaç kitap okunduğunda kişi kitap okumaya alışkın olur bilmek isteriz. Mesela Japonya’da kişi başına yıllık kitap okuma sayısı 25; ABD’de bir yılda 72 bin farklı kitap yayımlanıyor. Rusyada 58 bin, Japonyada 42 bin, Fransada 27 bin, Türkiye’de ise bir yılda 7 bin farklı kitap yayımlanıyor. Bu durumda Gül’ün abartısı, yılda bir duble rakı içene alkol bağımlısı demek gibi bir şey oluyor.

Bayan Gül’ün bu açıklamasını okuyunca Kültür Bakanlığının “Türkiye’nin Okuma Kültürü Haritası”nı çıkarmak üzere SONAR’a yaptırdığı araştırma sonuçlarına tekrar baktım. 2011’de yapılan araştırmaya göre Türkiye nüfusunun “sadece yüzde 17.8’lik bir bölümü boş zamanlarında kitap, dergi ve gazete okuyor.” Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, bu sonucu şu sözlerle değerlendiriyor “yaygın nüfus içinde kitap okumanın hâlâ oldukça yetersiz düzeyde olduğu gibi bir kanaat taşıyorum.” 

Diyeceğim, Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu’na göre kitap okuma oranında 173 ülke arasında 86’ıncı, öğrencileri okuma becerisi açısından 35 ülke arasında 28’inci sırada olan bir ülkede ders kitaplarını roman saysanız bile “okuyan” bir ülke sayılmazsınız. Elbette Doğan Hızlan’da bu gerçeği biliyor; sanırım daveti üzerine katıldığı şenliğin onur konuğu Bayan Gül’ü (yazısında Hayrinnüsa Gül adı 7 kez ve bold olarak geçiyor) mutlu etmek istemiş.

  
2522 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın