Kitaplar


 

 


(Ortak kitap)
 



    https://www.facebook.com/ozmenu  https://twitter.com/unalozmen

 

Ünal Özmen

 
Gizli müfredat

Eğitimde gizli müfredat diye bir kavram var. Bazen buna örtük program da diyoruz. Adından da anlaşılacağı gibi müfredatta yeri olmayan eğitme ve öğretme konularının hedef kitleye gizlice benimsetilmesidir. Bir düşüncenin, tutumun, davranışın gizli bir şekilde öğretilmesi onun, toplumun tüm kesimlerinin mutabık olmadığı yasa dışı bir durum olduğunu gösterir. Hile yoluyla topluma ya da bireylere kazandırılmaya çalışılan fikirler, resmi müfredatı etkisizleştirmenin yoludur. İşin tuhafı bu yola en çok ve etkin araçlarla başvuran da devlet oluyor.

Gizli belletme, kuşkusuz sadece okullarda uygulanan bir yöntem değil. Fakat bilinçaltı en kolay işgal edilecek yaş grubunu oluşturduğu için hep çocuklar/öğrenciler hedef oluyor bu musibete. En çok da dincilerle milliyetçiler musallat oluyor çocuklarımıza.

BirGün’ün cuma günü manşet yaptığı Dersimiz Said-i Nursi haberi, gizli müfredatın eğitim kurumlarında nasıl ve hangi yöntemlerle uygulandığını gösteren çarpıcı bir örnekti. Milli Eğitim Bakanlığı, Nur cemaatinin öğretilerini eğitim filmlerinin arasına sıkıştırıp öğrencilerin okumalarını sağlıyormuş. Böylece Bakanlık, öğrencileri “din” farkı gözetmeden “laiklik” ilkesine göre eğitme amacını etkisiz kılmaya çalışıyor. Yani kendi kendine hile yapıyor!

Örnek olarak verdiğimiz resim ise Bursa Türk Ocağının öğrenciler arasında düzenlediği “Şiir ve Deneme Yarışması”nın afişi. Tam bir gizli müfredat örneği…  Güya kuruluş yıldönümlerini kutluyorlar! Yarışma konusuna bakın; “Türkiye, Türkçe, Atatürk, Türk Milliyetçiliği, Türk Olmak, Şehitlik, Gazilik ve Vatan Sevgisi”.  

Son bir örnek, Şuurlu Öğretmenler Derneğinin (Bu derneğe üye olmayan öğretmenler şuursuz olmalı!) Bakanlık onayı ile okullarda düzenlediği Kısa Film Senaryo yarışmasından. Başvuru süresi hafta sonu biten yarışmanın amacı öğrencilere senaryo yazma becerisi kazandırmak değil. Yarışmanın onaylanmış amacı “’Milli şuur’un gelişmesine katkıda bulunmak”.

Her üç örnekte de gördüğümüz gibi din ve milliyetçilik öğrencilerin zihnine kazınmaya çalışılıyor. Sanki öğretim programları ve ders kitaplarının milliyetçi, dinci, ayrımcı içerikleri yetersizmiş gibi… Din ve milliyetçiliği eğitimin merkezine koyup öğrencileri onun çevresinde toplayan, buna arka çıkan ve hatta itiraz etmeyen demokrat

  
4098 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın